Allmänt

Hur ser vi på staden ?

 

Ibland när vi ser på staden så pratar vi om den som om den bestod av stål och betong, så är det såklart fysiskt och det är enkelt att se det så.

Ser man staden på detta sättet leder det enkelt till att samtalet om förtätning enbart handlar om antal kvadratmeter och exploatering. Så mycket som möjligt på så liten yta som möjligt och gärna högt.

Jag hade i veckan ett samtal med borgmästaren från Bristol och vi delar en gemensam syn på vad en stad är, dvs en stad är till för människorna, en social konstruktion som skall ge de bästa förutsättningarna för medborgarna att få ett gott liv i vardagen. Ibland talar vi om det fysiska som skelettet och det sociala som musklerna vilka håller ihop stadens rumsliga struktur.

När den rumsliga strukturen skall bära den sociala konstruktionen så blir livsmiljön, attraktiviteten och mötet mellan människorna det viktiga. Täthet kan då uttryckas som närhet mellan människor och mötet blir det centrala.

Mötet i Malmö har en enorm kraft, den globala staden vi har ger i mötet möjligheter som få städer kan åstadkomma. Malmös offentliga rum och inte minst vår stadskärna skall bära detta och ge möjligheter till möten där innovation, nyfikenhet och relationer skapas.

Min syn får även en politisk drivkraft i den nya politiken för arkitektur, form o design, ”politik för Gestaltad livsmiljö” som nu antagits av riksdagen. Den bygger på det betänkande, Gestaltad livsmiljö, som jag lämnade över till regeringen 2015.

Grundsynen med människan i centrum, social sammanhållning och demokrati skall då få sin rumsliga översättning i stadens struktur.

Detta är vi bra på i Malmö och vi skapar framtiden redan nu – för att vi måste och för att vi som ingen annan stad speglar den pågående globaliseringens kraft.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>