Arkitektur, Debatt, Internationellt

Regional nod för gestaltad livsmiljö på Arkitekturbiennalen i Venedig

Svenska arkitekter har en lång tradition av att skapa goda livsmiljöer. Redan under funktionalismen och Stockholmsutställningen visades ett brett förhållningssätt där de dåvarande sociala frågorna fick stort utrymme. Inte minst hade bostadsfrågan och barnens perspektiv viktiga roller. Inom planeringen var detta en stark rörelse genom 50- och 60-tal, men under 70-talet tog produktionsfrågorna överhanden och arkitektens kompetens kom i skymundan.

Genom ny nationell politik för gestaltad livsmiljö vill Sverige återigen bli en ledande nation inom fältet och återta den bredare bilden. Vad som tillkommer idag är även en mer utvecklad syn på delaktighet, tillit och demokrati.

I detta perspektivet vill vi i Malmö och Skåne framhäva vår roll, kompetens och näringsliv inom området. Genom regeringens satsning på en regional nod för gestaltad livsmiljö på Form/Design Center i Malmö antar vi gemensamt utmaningen och lyfter på Arkitekturbiennalen vad en väl gestaltad livsmiljö kan betyda genom en seminarieserie och utställningen ”Desire”.

Bild växthus

Seminarierna och utställningen ger perspektiv på vad arkitekter kan och nödvändigheten av att sätta arkitekters kunskap i centrum för den bredare synen och de holistiska processer som måste ta vid, om vi skall lösa en väl gestaltad livsmiljö för våra barn och efterkommande.

Läs gemensamt pressmeddelande

Läs om utställningen Desire

Det här inlägget postades i Arkitektur, Debatt, Internationellt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>