Allmänt

NY POLITIK FÖR GESTALTAD LIVSMILJÖ:

Under biennalens första dag tog Sveriges riksdag den nya politiken för arkitektur form o design, Gestaltad livsmiljö. Att få en politik tagen av riksdagen är ganska unikt och väldigt starkt.

Jag lyssnade på debatten i kammaren och glädjande så är det en generellt positiv ton i diskussionen. Man lyfte även behovet av en politik för den gestaltade livsmiljön kopplat till det stora behovet av att bygga bostäder. Jag var lite orolig för att någon skulle se en motsättning mellan de två målen. Tvärtom så diskuterades möjligheten i kombinationen.

Sveriges arkitekters kommentar att det nu finns en infrastruktur för arkitektur/gestaltad livsmiljö tycker jag är en bra ingång.

Nu skall politiken konkretiseras och instruktioner skall skrivas, riksarkitekten tillsättas och det offentliga bli en förebild. Om man vill och det vill man, så kan det läsas in i förebildligheten att även en utveckling av upphandlingsfrågorna tar vid som en del i det arbetet. Det behövs verkligen.

Som sagt en stor dag för oss svenska arkitekter och nu är det upp till oss att ta denna möjligheten som politiken ger. Det blir helt avgörande för oss att ganska omgående använda den nya ”infrastrukturen”, sätta en praxis relaterat till den och fylla ev kompetensluckor. Då kan perspektivet Gestaltad livsmiljöoch arkitekterna ta större plats.

 

Länk till diskussionen i kammaren. http://riksdagen.se/sv/webb-tv/video/debatt-om-forslag/politik-for-gestaltad-livsmiljo_H501CKrU1

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>