Arkitektur, Debatt, Delaktighet, Internationellt, Malmö

Opportunity Space Festival – partnerskap för ett inkluderande Malmö

Just nu pågår Opportunity Space Festival; två veckor med 69 programaktiviteter inom jobbmatchning, kulturutbyte och den inkluderande staden i parken Enskifteshagen i Malmö.

När vi fick frågan från Van Alen Institute och White för cirka 1,5 år sedan om vi ville arrangera en internationell tävling med syfte att visa hur en design och arkitektur kan skapa social och ekonomisk integration för nya och befintliga Malmöbor så var svaret självklart ”ja”.

Idén var att skapa en öppen mötesplats i stadens offentliga rum. För mig var detta självklart ett intressant förslag. Jag är övertygad om arkitekturens kraft och i det här fallet betydelsen av hur det offentliga rummet skapar förutsättningar för integration. I stadens planeringsfilosofi och i samarbetet Nordic City Network säger vi att det offentliga rummet ytterst är demokratins rum och tillhör alla stadens invånare.

Designtävlingen gav cirka 80 förslag från olika delar av världen och ett svensk-amerikanskt team vann med ett förslag som vi inte kunnat förvänta oss – ”Folkets house” – baserat på den gamla tanken med att människor kan träffas i en gemensam lokal.

Vi frågade näringslivet och civila samhället om de ville bilda ett partnerskap med oss för att genomföra projektet och som vanligt svarade de ”ja”. Detta är Malmö; vi ser en fråga, vi bildar ett partnerskap och vi gör skillnad tillsammans.  Inledningsvis samlade vi 10 huvudpartners som gick in med tid och pengar, och nu i genomförandet är vi över 30 programpartners som genomför Opportunity Space Festival.

Det som gjort störst intryck på mig mest är nog kraften i förberedelsearbetet och samarbetet mellan staden, näringslivet och civilsamhället. Jag är imponerad av det engagemang och samlade kunskapen som finns. Vi pratar ofta om den kunskap som finns på plats och detta demonstrerar väl hur starkt det kan vara. Tillsammans kan vi skapa nya möjligheter och möten för människor i staden.

Läs mer om festivalen här

På Facebook och Instagram: #OSFmalmo

_DSC5492_DSC5484Folkets House aerial_unfinished

Det här inlägget postades i Arkitektur, Debatt, Delaktighet, Internationellt, Malmö och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>