Delaktighet, Internationellt

”If mayors ruled the world”

För några veckor sedan möttes 20 politiska ledare från 14 av Nordic City Networks medlemsstäder i Köpenhamn. Vi diskuterade en gemensam vision för de nordiska städerna, en vision som skall omsättas i projektet Nordic City Lab.

Diskussionen handlade i huvudsak om tre frågor. Den stora frågan var hur ett politiskt ledarskap i vardagen kan lägga grunden för större tillit i våra stadsutvecklingsprocesser. Vi pratade om ett ”politiskt fotarbete”, om att skapa gemensamma målbilder och att lyssna på medborgarna, både som individer och grupper. Det behövs också en tydlighet i vad politiken vill och vad som kan påverkas.

Den stora utmaningen, både urbant och socialt, hänger till stor del samman med grundläggande frågor som tex att alla kan få ett jobb och därmed kan känna tilltro till framtiden. Då kan man också efterfråga en bostad. Vi pratade om kompetensmatchning och här lyftes även det regionala sammanhanget: dynamiken mellan stad och land, staden som motor och omgivande orter med ofta välutbildade invånare. Här tycker jag det är viktigt att se det ömsesidiga beroendet och inte polarisera diskussionen som till exempel skedde i debatten om det svenska utjämningsbidraget nyligen.

Livsmiljöfrågan i städerna var den tredje stora frågan. Man talar ofta om hållbara, smarta och resilienta städer och har då ofta klimat och tekniska lösningar i tankarna. Mer viktigt, anser jag, är att vi har städer med socialt resilienta system, städer som anpassar sig till situationer som bara måste klaras av. Boende och migration är två frågor som pressar de större städerna och här blir en nyanserad bild viktig och där även städernas omgivning deltar i lösningarna.

De politiska ledarna kommer att mötas igen under Nordic City Networks möte i kulturhuvudstaden Aarhus 16-18 september. Då är förhoppningen att det politiska forumet kan presentera en gemensam vision för de nordiska städernas utveckling med några av våra nordiska ministrar på plats. Den danska kulturministern har redan tackat ja.

Tiden gick fort o mycket återstår.

Här är ett par artiklar från några av de deltagande politikerna:

Märta Stenevi, ordförande Nordic City Networks politiska forum i pressmeddelande från Malmö stad:
– En föränderlig värld kräver nya arbetssätt och en ny syn på staden och dess funktioner. Samskapandet med medborgarna blir allt viktigare för att bygga den goda staden. Den 7 februari samlar vi politisk spetskompetens inom stadsutveckling för att diskutera vad vi kan göra tillsammans och vad vi behöver från våra regeringar för att fortsätta utveckla en god stadsmiljö i Norden. Vår ambition är att inleda arbetet med en gemensam vision för den nordiska staden.

Christian Widlund, vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden Norrköping i pressmeddelande från Norrköpings kommun:
– Det är viktigt att Norrköpings kommun är med och deltar och utbyter erfarenheter i frågor rörande stadsutveckling.

Och i artikel i Folkbladet, Norrköping:
–  Det handlar om hur vi ska skapa hållbara städer i framtiden.

Sarita Hotti, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i pressmeddelande från Eskilstuna kommun:
- För oss i Eskilstuna är forumet viktigt för dialog, erfarenhetsutbyte och idéutveckling. Genom samverkan med andra nordiska städer får vi inspiration i vårt arbete. Det är ett viktigt samarbete både på politisk och på tjänstemannanivå.

PS.
Sitter just på Charles de Gaulle-flygplatsen på väg hem från styrelsemöte i INTA, även i detta sammanhang lyftes frågan om en politisk panel. Som borgmästare är man ofta ensam och kan behöva ett nätverk att samtala med. Vi pratade intensivt om de ”unavoidable challanges” som bara måste klaras av, till exempel boende och migration. Eftersom INTA är en global organisation så betyder utmaningar olika beroende på var du är i världen men ett stort mått av generalitet i frågorna finns helt säkert. Även här blir det en fortsättning. Nästa styrelsemöte blir i Malmö.

Det här inlägget postades i Delaktighet, Internationellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>