Allmänt

Första nationella konferensen.

Den första av de  nationella konferenserna genomfördes 25e oktober i Malmö. Välbesökt på FormDesignCenter.

Vi hade tre talare utöver oss själva, Anna Balkfors från ”kommissionen för ett socialt hållbart Malmö”. Anna pekade tydligt ut hur viktig den gestaltade livsmiljön är för att lägga grunden till sociala sammanhang och strukturer. Pelle Ehn från Malmö högskola pekade på behovet av att gå från objekt till ”församling” och till sist Thomas Hellquist som beskrev ”kanten” ex v övergången från byggnad till ofentligt rum, som en viktig zon att gestalta.

Diskussionen handlade mycket om samverkan och bredd i de processer vi använder i arbetet med den gestaltade livsmiljön.

Vi pratade också om hur en politik kan se ut. Vad betyder regeringsförklaringen och budgetpropositionen. Hur statisk måste politiken vara eller kan det finnas processdelar med rullande mål.

Som sagt vi fortsätter vår insamling och mycket nyttigt tillfördes, nästa vecka möter vi expertgruppen och en av referensgrupperna. Därefter nästa nationella konferens i Göteborg på em 20 november.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar till "Första nationella konferensen."

 1. Henrietta Palmer skriver:

  Hej Christer Larsson
  Mitt namn är Henrietta Palmer och jag är professor i arkitektur på Kungl. Konsthögskolan och där ansvarig för programmet Resources. Jag och min kollega Katarina Nitsch, fick just inbjudan till Att Forma det Gemensamma, men då vi dessvärre inte har möjlighet att åka till Göteborg denna dag, tänkte jag att det ändå kunde vara bra att presentera oss och vår verksamhet för dig, eftersom vi under en tioårs period har jobbat med många av de frågeställningar ni kommer att undersöka i kommittéarbetet för Gestaltad Livsmiljö.

  Helt kort är Resources är ett interdisciplinärt ettårigt program på post-master nivå, med deltagare från arkitektur, landskapsarkitektur, stadsplanering, konst, film, journalistik men också från antropologi och kulturgeografi. Programmet tar sin utgångspunkt i ett klimat-, resurs- och rättviseperspektiv på urban utveckling. Under en snart tio-årig period har vi studerat hållbar stadsutveckling utifrån ett fokus på städer i det globala syd. Vi har därmed breda erfarenheter av den globala stadens problematik, bla med studier av Shaghai, Los Angeles, Pune i Indien, Cape Town och Rio de Janeiro. (www.kkh.se/mejanarc/arkitektur/)

  I år vänder vi blicken mot Sverige och använder vi våra kunskaper från ett internationellt sammanhang för att titta på den svenska staden i relation till urban utveckling och migration. Årets program heter A State of Migration: Sweden (se nedladdningsbar program-pdf på hemsidan, under pågående kurs.), och vi jobbar i år parallellt med Södertälje, Norrköping, Göteborg och Malmö.

  Såsom varandes del av en konstnärlig högskola har vår forskning också stor emfas på gestaltning, visualisering och kommunikation. Våra årliga publikationer kan laddas ner på hemsidan (se länk ovan).

  Den 27 november, klockan 18.00 har vi också en release på boken Access to Resources – An Urban Agenda, som är en antologi med utgångspunkt i våra studier av Shanghai, Los Angles och Pune. (http://aadr.info/access-to-resources-an-urban-agenda/). Releasen äger rum på Kungl. Konsthögskolan/ Skeppsholmen och är du i Stockholm så är du hjärtligt välkommen! Kan du inte komma så skickar dig gärna ett ex.

  Jag tror att det skulle vara intressant och ömsesidigt värdefullt att träffas. Är du i Stockholm så träffar vi gärna dig över en lunch.
  Jag ser fram emot ditt svar!
  bästa hälsningar
  Henrietta Palmer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>